Vi kan opleve ubalancer, som ikke nødvendigvis gør os syge, men som på længere sigt kan forværres og lede til fysisk og mentalt ubehag. Det er en god ide at gøre sig tanker over ens konstitution, så man både lærer sig selv bedre at kende og kan have mere selvtillid, men også træffe beslutninger som holder kroppen i balance og optimerer trivsel.
Konstitutionslæren er læren om, at man enten er kold eller varm og tør eller våd. Selvom de to kontraster er på et spektrum, er man altid enten eller. Om så at sige, har alle personer en speciel opbygning som er kaldet en konstitution.
Konstitutionslæren er en fænomen som benyttes i størstedelen af de forskellige slags folkemedicin og kulturer fra traditionel kinesisk medicin til ayurvedisk livsstil til oldgræsk og flere mindre kendte homøopatiske skoler blandt en bred vifte af kulturer. Bag den kulturelle maske som konstitutionslæren bærer, kan man se en ren menneskelig intuition for som nærmest forekommer som en medfødt sans for healing. Alle ved hvad varm, våd, kold og tør er – så det handler blot om at genkende disse egenskaber i menneskekroppen.
Er man magisk eller spirituelt tilbøjelig, kan konstitutionslæreren give et nyt perspektiv indenfor divination, astrologi og ritualer. Alt i verden har en balance mellem de førnævnte kontraster og derved, hvis man dyrker konstitutionslæren lidt, kan man sammensætte en kur som er skræddersyet et specifikt individ.
Jeg bruger hyppigt konstitutioslæren når det kommer til at lave te. Eksempelvis får min varme og våde veninde en te balanceret sedativ te på pebermynte (kold og tør), kamille (kold og tør) og baldrianrod (varm og våd).